Η ψυχιατρική ιστορία κρύβει μέσα της πολλά μελανά σημεία αλλά, την ίδια στιγμή, μέσα από την εξέλιξη της, μπορούμε σήμερα να λέμε πως πλέον η επιστήμη έχει καταφέρει να κάνει την ζωή των ψυχικά ασθενών λίγο πιο εύκολη.
Το CNN Greece επισκέφτηκε το διάσημο μουσείο του Δρομοκαϊτείου Νοσοκομείου και είδε τα ενδιαφέροντα εκθέματα του. Το μουσείο είναι ένα μέρος που πρέπει κάθε πολίτης των Αθηνών να επισκεφτεί για να μάθει πολλά από την ιστορία της ψυχιατρικής στην Ελλάδα.
Είναι το πρώτο νοσοκομειακό μουσείο που ιδρύθηκε στη χώρα, την 1η Νοεμβρίου 1995 ύστερα από 108 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου. Η ιδέα ήταν του τότε προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικολάου Τσική, με υπευθύνους, για τη διευθέτηση και συντήρηση, τον Παναγιώτη Πικιό και τον Κωνσταντίνο Παντελάκη.
Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου περιλαμβανονται ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, αντικείμενα ασθενών που απεβίωσαν, φωτογραφικό υλικό, στο οποίο καταγράφεται η ιατρονοσηλευτική και εργοθεραπευτική δραστηριότητα του Θεραπευτηρίου, συγγράμματα γνωστών λογοτεχνών όπως του Γεωργίου Βιζυηνού, του Μιχαήλ Μητσάκη του Ρώμου Φιλύρα, ανέκδοτα ποιήματα του Κωστή Παλαμά, επιστολές του Δημητρίου Βικέλα καθώς και έργα των νοσηλευθέντων ζωγράφων Ανδρέα Κρυστάλλη, Βαλεντίνου Ίλβες, Μόσχου, Aριστείδη Λάμδα, Νικόλαου Τράγκα και Καραμάνου.
Το μουσείο ανακαινίστηκε επί προεδρίας του κ. Ισιδώρου Πρωΐου, ο οποίος για το σκοπό αυτό όρισε πολυμελή επιτροπή, υπό την καθοδήγηση της Γεωργίας Δουβίκα. Η επιτροπή εργάστηκε επί μακρόν για τη βελτίωση του χώρου, την αναδιάταξη, επανατοποθέτηση και τακτοποίηση του μουσειακού υλικού σε νέες ενότητες, με σκοπό την ανάδειξη και την καλύτερη παρουσίασή του. Από ιδρύσεώς του, το μουσειακό υλικό εμπλουτίζεται συνεχώς και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου, το οποίο, σημειωτέο, στεγάζεται σε περίοπτο χώρο του κτηρίου του Συνεδριακού Κέντρου του Νοσοκομείου.
Το CNN Greece μίλησε με την Mαρίνα Mηλιώνη που είναι η υπεύθυνη ξεναγήσεων του μουσείου, το οποίο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού, και μας μίλησε για την ιστορία του ιδρύματος και τα εκθέματά του.