Τεταρτη 22 Ιανουαριου, 2025

RSS

Λοιπές Δομές

Μουσείο

Το μουσείο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1995, 108 χρόνια μετά από την ίδρυση του νοσοκομείου. Η όλη διαδικασία δημιουργίας του κράτησε πέντε χρόνια (από το 1990 έως το 1995) από την αρχική απόφαση δημιουργίας του, με μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα. Στεγάζεται στο κτίριο Ψυχαγωγίας – Συνεδριακό κέντρο.

Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται διάφορα παλαιά αντικείμενα, είτε γενικής χρήσης όπως μαγνητόφωνο με πομπίνες, μουσικά όργανα, γραφομηχανές, μια παλιά μηχανή προβολής ταινιών, και άλλα προσωπικά είδη αποβιωσάντων ασθενών «εγκαταλείμματα», είτε ιατρικής χρήσης συσκευές όπως ηλεκτροσόκ, «ζουρλομανδύες», καρδιογράφοι και άλλα αντικείμενα. Υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός φωτογραφιών που χρονολογούνται από τις αρχές του περασμένου αιώνα, γύρω στις 500, μαζί με τα γυάλινα αρνητικά. Σε αυτές τις φωτογραφίες καταγράφεται η ιστορία του νοσοκομείου στο διάβα των χρόνων. Μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να δει σκηνές από το βουστάσιο, το χοιροστάσιο, το πτηνοτροφείο, το μελισσοκομείο, τον ελαιώνα. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες της περιοχής του Χαϊδαρίου και των όμορων δήμων, καθώς επίσης και της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται έργα των Κρυστάλλη, Μόσχου, Ιλβερστ, Λάβδα, Καραμάνου, υπογεγραμμένα και ανυπόγραφα, καθώς και φωτογραφίες που τους δείχνουν εν ώρα εργασίας, καθώς και σημειώσεις και συγγράμματα γνωστών λογοτεχνών όπως του Γ. Βιζυηνού, του Γ. Μιτσάκη, του Ρώμου Φιλύρα. Συνολικά το αρχειακό υλικό του μουσείου καλύπτει μεγάλο χρονικό διάστημα και αναδεικνύει τις αλλαγές της ψυχιατρικής περίθαλψης στο πέρασμα του χρόνου.

Επιστημονική Βιβλιοθήκη

Δανειστική Βιβλιοθήκη «Γ. Βιζυηνός»

Η δανειστική βιβλιοθήκη “Γεώργιος Βιζυηνός” ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1998 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Φέρει την τιμή αλλά και το συγκινησιακό φορτίο ενός μεγάλου ονόματος της ελληνικής λογοτεχνείας, το όνομα Γ. Βιζυηνός, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Δρομοκαΐτειο, του οποίου υπήρξε νοσηλευόμενος.
Βρίσκεται στο χώρο της “Γεμελείου” Νοσηλευτικής Σχολής και σκοπός της είναι να αποτελέσει κέντρο ψυχαγωγίας και δημιουργικών δραστηριοτήτων για όλους όσους ζουν, εργάζονται ή φιλοξενούνται στο χώρο αυτό, καθώς και για όσους ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαϊδαρίου. Διαθέτει πάνω από 2000 τίτλους βιβλίων, εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά περιοδικά. Στη συλλογή περιλαμβάνονται, Λογοτεχνία, Ιστορία, Θρησκεία, Γεωγραφία, Τέχνη, παιδικό τμήμα της συλλογής.

 

Κέντρο Ψυχαγωγίας – Συνεδριακό Κέντρο

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το έτος 2008 και είναι συνολικής εκτάσεως 1167,67 τ.μ. Οι χώροι του είναι κατάλληλοι για πραγματοποίηση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων αλλά και για πραγματοποίηση Επιστημονικών Συνεδρίων και Συμποσίων.
Διαθέτει πλην των άλλων και αμφιθεατρική αίθουσα με σκηνή πλήρως εξοπλισμένη με ηχητικά και φωτιστικά μηχανήματα. Στους χώρους του στεγάζεται το Μουσείο. 

Υπαίθριο Θέατρο

Στους χώρους του νοσοκομείου υπάρχει ειδικός χώρος εκδηλώσεων για θεατρικές παραστάσεις στον οποίο έχουν δοθεί κατά καιρούς διάφορες παραστάσεις με τη συμμετοχή αξιόλογων συντελεστών και διάσημων πρωταγωνιστών.

Ιερός Ναός «Άγιοι Ανάργυροι»

Από τη σύσταση του Ιδρύματος, ευγενής πόθος του Δ.Σ ήταν η ανέγερση Ιερού Ναού στον χώρο του Θεραπευτηρίου, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά χάρη στη γενναία προσφορά του προεδρεύοντος τότε (1901) αντιπροέδρου Μιλτιάδη Καλβοκορέση με δωρεά του τεράστιου για την εποχή εκείνη 120.000 δραχμών και που εγκαινιάσθηκε στις 6 Απριλίου 1902 από τον Αρχιεπίσκοπο ΣΥΡΟΥ και ΤΗΝΟΥ  Μεθόδιο στη μνήμη των Αγ. Αναργύρων. Το 1986 ο Ναός ανακαινίστηκε χάρη κυρίως στη συγκινητική και ιδιαίτερα αξιέπαινη προσφορά Χιώτισσας κυρίας, που προσέφερε 2.000.00 δραχμές για την επιδιόρθωση και ανακαίνιση του Ναού και επέμενε να μείνει εντελώς ανώνυμη. Ο Ι. Ναός των Αγ. Αναργύρων λειτουργεί κατά τις Κυριακές και τις εορτές με εκκλησίασμα περιθαλπομένους, προσωπικό, γείτονες και έκτακτους επισκέπτες.

Γυμναστήριο

Η έναρξη της λειτουργίας πλήρους εξοπλισμένου και επανδρωμένου γυμναστηρίου πραγματοποιήθηκε το 2000. Σήμερα το Γυμναστήριο στεγάζεται στο ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟ, τα προγράμματα Φυσικής Αγωγής που υλοποιούνται στο νοσοκομείο από το Φεβρουάριο του 2000 έχουν ως στόχο την εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, κινητοποίηση, βελτίωση της φυσικής, ψυχικής και πνευματικής κατάστασης των ασθενών. Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών υλοποιούνται προγράμματα ενδυνάμωσης, αεροβικών δραστηριοτήτων, βελτίωσης κινητικών δεξιοτήτων, μουσικοκινητικής και παραδοσιακών χορών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Τα προγράμματα διεξάγονται τόσο σε χώρους εντός του νοσοκομείου όσο και σε χώρους εκτός του νοσοκομείου ή σε αθλητικές εκδηλώσεις άλλων οργανισμών ή φορέων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το νοσοκομείο διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου , καλαθοσφαίρισης και αντισφαίρισης, τα οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνο από τους νοσηλευόμενους ασθενείς και το προσωπικό αλλά και από τους κατοίκους και τους συλλόγους των γύρω δήμων.

 

Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή (ΕΠΑ.Σ) «Γεμέλειος»

Στις 6/12/1994 με το Π.Δ. υπ’ αρ. 373 ιδρύθηκε στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο «Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή». Σκοπός της σχολής σύμφωνα με τις διατάξεις είναι «να προετοιμάζει στα πλαίσια θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης νοσηλευτικό προσωπικό μέσης βαθμίδας, ικανό να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες στους χώρους άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος». Στις 9/8/2000 με κοινή υπουργική απόφαση, έγινε μετατροπή της ΜΤΕΝΣ (Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή)  σε Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου Βοηθών Νοσηλευτών. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από 5 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Από το έτος 2006-2007 λειτουργεί ως ΕΠΑ.Σ. (Ν. 3475/06 ΦΕΚ Α/146/13-7-06). Στεγάζεται σε ανεξάρτητο και αυτόνομο κτίριο εντός του χώρου του Νοσοκομείου διαμορφωμένο έτσι, ώστε να παρέχει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση και το οποίο εκτίσθη και εξοπλίσθη με δαπάνες των οικογενειών Ιωάννου και Μιχαήλ Γεμέλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο