Παρασκευη 24 Ιανουαριου, 2025

RSS

Απασχόληση – Κατάρτιση

Εργασιοθεραπεία

Η εργασιοθεραπεία ξεκίνησε με την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου, αλλά ήταν αρχικά μια μορφή καθημερινής κινητοποίησης και απασχόλησης. Από την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και την ένταξη της λειτουργίας των νοσοκομείων στα προγράμματα αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης των ασθενών, άρχισε να γίνεται αξιολόγηση τους, με σκοπό να κριθεί η καταλληλότητά τους να ενταχθούν σε οργανωμένα προγράμματα και να ξεκινήσει η διαδικασία ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης.

Σήμερα λειτουργούν ομάδες εργασιοθεραπείας στα τμήματα του νοσοκομείου καθώς και εργαστήρια, όπου γίνεται αξιολόγηση των ασθενών μέσω της παρατήρησης και της συνέντευξης, καθώς και θεραπεία μέσω ομάδων συζήτησης κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων δημιουργικού χαρακτήρα και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλους ασθενείς και προσωπικό. Για τον ίδιο σκοπό οργανώνονται διεπιστημονικές συναντήσεις. Τα εργαστήρια λειτουργούν σύμφωνα με ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης και στους συμμετέχοντες σε αυτά ασθενείς και πρώην νοσηλευθέντες στο νοσοκομείο, καταβάλλεται το θεραπευτικό κίνητρο ή το κίνητρο επανένταξης (117 € ή 176 € αντίστοιχα).

Τα εργαστήρια αυτά είναι τα ακόλουθα:

  1. Εργαστήριο ζωγραφικής όπου εργάζεται και ένας διοικητικός υπάλληλος εκτελώντας χρέη ζωγράφου και εκπαιδευτή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα στο εργαστήριο απασχολούνται 10 ασθενείς.
  2. Εργαστήριο ωδικών πτηνών το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και απασχολεί ασθενείς που προέρχονται από ξενώνες του προγράμματος. Στο εργαστήριο οι ασθενείς εκπαιδεύονται στην φροντίδα, εκπαίδευση, και αναπαραγωγή καναρινιών και παπαγάλων.
  3. Εργαστήριο πλεκτικής, που ξεκίνησε το 1998 με το πρόγραμμα “Horizon” και στοχεύει στην εκπαίδευση στη χρήση πλεκτομηχανών, κοπτοράπτη, γαζωτικών μηχανών, τη συναρμολόγηση και το σχεδιασμό πλεκτών καθώς και τη διεκπεραίωση παραγγελιών. Σήμερα στο εργαστήριο απασχολούνται 7 ασθενείς.
  4. Εργαστήριο κοπτικής-ραπτικής ή «Μονάδα Βιοτεχνικής Παραγωγής», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1991 και λειτουργεί σαν ραφείο με τη χρήση ηλεκτρικής γαζωτικής μηχανής, κοπτοράπτη και μηχανής πλακοραφής. Στο εργαστήριο εργάζεται, εκτός από την εργοθεραπεύτρια, και μία τεχνίτρια, ενώ απασχολούνται 7 ασθενείς.
  5. Εργαστήριο υφαντικής, που ξεκίνησε το 1994 με το πρόγραμμα “Horizon” και συνεχίζεται σήμερα ως πρόγραμμα του νοσοκομείου. Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με καθιστούς και όρθιους αργαλειούς οι οποίοι παράγουν χαλιά, και ένα ευρύ φάσμα υφαντών. Από το 2001 στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το εργαστήριο υφαντικής, και το πρόγραμμα Υφαντικής – Κεντήματος του «Ψυχαργώς» με ασθενείς-μέλη οι οποίοι διαμένουν στους ξενώνες. Το εργαστήριο διαθέτει μία τεχνίτρια και απασχολούνται 8 ασθενείς.
  6. Εργαστήριο κεντήματος, το οποίο από το 2001 αποτελεί πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης και στα μέλη-ασθενείς χορηγείται μηνιαίως ένα ορισμένο χρηματικό ποσό σαν θεραπευτικό κίνητρο ή κίνητρο επανένταξης ανάλογα με τη διαμονή, εισόδημα, συμμετοχή, είδος απασχόλησης και απόδοση. Σήμερα στο εργαστήριο απασχολούνται 14 ασθενείς.
  7. Εργαστήριο ξυλουργικής, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα. Τα μέλη αφού ολοκλήρωσαν το αρχικό στάδιο κατάρτισης, σήμερα ασχολούνται με την κατασκευή ξύλινων μικροαντικειμένων όπως καθρέπτες, κηροπήγια, κορνίζες, δοχεία, διακοσμητικά, κ.λπ., αλλά και με μεγαλύτερες κατασκευές κατόπιν ειδικής παραγγελίας. Τα παραγόμενα είδη του εργαστηρίου διατίθενται σε εκθέσεις και ανάλογες εκδηλώσεις. Στο εργαστήριο υπεύθυνοι για τους ασθενείς που εργάζονται είναι δύο εργοθεραπευτές και ένας ξυλουργός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα στο εργαστήριο απασχολούνται 10 ασθενείς.
  8. Εργαστήριο ξυλογλυπτικής
  9. Μουσικό εργαστήρι, «Η ορχήστρα της ψυχής» λειτουργεί από το 1996 και έκτοτε έχει ως σκοπό να προσφέρει χαρά σε άλλους ασθενείς άλλων ιδρυμάτων ή χώρων ειδικής φροντίδας όπως ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ακόμη και σωφρονιστικά καταστήματα. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η συνεχής ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των ασθενών, η περαιτέρω κοινωνικοποίηση τους, η βελτίωση της επικοινωνίας τους καθώς και η τόνωση της ομαδικότητας τους. Απαρτίζεται από μία δεκαμελή ορχήστρα από νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και ασθενείς, η οποία πραγματοποιεί περίπου τριάντα εκδηλώσεις εντός και εκτός του νοσοκομείου. Σήμερα στο εργαστήριο απασχολούνται 5 ασθενείς.
  10. Τέλος, μέσω του τμήματος εργασιοθεραπείας απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες του νοσοκομείου (π.χ. κλητήρες, πλυντήρια) 10 ασθενείς.

Παράλληλα λειτουργούν:

  1. Μονάδα παραγωγής βιολογικών προϊόντων και επιμέλειας κήπων «Περιβόλι», στο οποίο καλλιεργούνται λαχανικά, οπωροφόρα δέντρα και συντηρείται και ένα θερμοκήπιο, σε μία έκταση συνολικά περίπου 9 στρεμμάτων. Στο περιβόλι εργάζονται ασθενείς οι οποίοι προέρχονται από τα τμήματα, τις δομές, καθώς και ασθενείς που διαβιούν με τις οικογένειές τους.
  2. Εργαστήριο συσκευασίας ειδών δώρων «Κιβωτός» που λειτουργεί από την αρχή της δεκαετίας του 1990 και στοχεύει στην εξυπηρέτηση των ασθενών, των επισκεπτών και του προσωπικού του νοσοκομείου.
  3. Κομμωτήριο «Η Φρύνη», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών αλλά και του προσωπικού με ένα συμβολικό αντίτιμο.
  4. Κατάστημα-τυροπιτάδικο «ΗΔΥ» που λειτουργεί από το 2000 στο κέντρο της Αθήνας.
  5. Κατάστημα ειδών δώρων «Όναρ» στο Χαϊδάρι.
  6. Κατάστημα «Χαρτόκοσμος» στο κέντρο της Αθήνας.
  7. Εργαστήριο συσκευασίας ειδών δώρων «Κιβωτός» στο Αιγάλεω.
Μετάβαση στο περιεχόμενο