Σαββατο 21 Δεκεμβριου, 2024

RSS

Γ΄ Ψυχιατρικός Τομέας

Ο Γ’ Ψυχιατρικός Τομέας αποτελείται επίσης από δύο ψυχιατρικά τμήματα και περιλαμβάνει: α) Το Βελισσάρειο, Τμήμα χρόνιας νοσηλείας, β) το Τμήμα «Ελλήνων Αμερικής», Τμήμα βραχείας νοσηλείας. Παλιότερα στη δυναμικότητα του Τομέα αυτού υπαγόταν και το νοσηλευτικό Τμήμα Νέο Θεολόγειο.

Βελισσάρειο – Τμήμα Χρόνιας Νοσηλείας

Το Βελισσάρειο είναι Τμήμα χρόνιων περιστατικών με δυναμικότητα 35 κλινών όπως το Βελέντζειο, με τη διαφορά ότι νοσηλεύονται αποκλειστικά γυναίκες, με ένα εύρος ασθενειών όπως σχιζοφρένεια, νοητικές στερήσεις και άνοια και οι οποίες αντιστοίχως προετοιμάζονται για εγκατάσταση στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Οι κύριες δραστηριότητες του τμήματος περιλαμβάνουν: α) ομαδική ψυχοθεραπεία ασθενών, β) ομάδες κινητοποίησης, γ) επίσκεψη επί κλίνης από το προσωπικό, δ) ατομική προετοιμασία των ασθενών για τη μετάβασή τους σε ξενώνες και διαμερίσματα, και ε) οργανωμένες έξοδοι των ασθενών στην κοινότητα.

Στις προθέσεις της Διοίκησης είναι η σταδιακή μετατροπή και του τμήματος αυτού σε Τμήμα Οξέων – Βραχείας Νοσηλείας.

Ελλήνων Αμερικής – Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας

Λειτούργησε σαν Τμήμα βραχείας νοσηλείας από το 2002 με συνολική δύναμη 30 κλινών, και νοσηλευόμενους σ’ αυτό ασθενείς πάσχοντες κυρίως από Σχιζοφρένεια, με μέσο χρόνο νοσηλείας περί τον ένα μήνα.

Η δραστηριότητα του τμήματος είναι η ίδια με τη δραστηριότητα των άλλων Τμημάτων Βραχείας Νοσηλείας του νοσοκομείου.

Εκπαιδευτική και επιστημονική δραστηριότητα ψυχιατρικών τμημάτων

Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ λόγω του ειδικού χαρακτήρα του ως Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, της πολυετούς λειτουργίας του στο χώρο της ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα και της υψηλής εξειδίκευσης του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού του, έχει να επιδείξει πλούσιο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο.

Όσον αφορά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των ψυχιατρικών τμημάτων, οι ειδικευμένοι γιατροί συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευόμενων στην ψυχιατρική γιατρών στο νοσοκομείο, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γεμέλειου Νοσηλευτικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ), στα μαθήματα της Σχολής Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού καθώς επίσης και στην εσωτερική εκπαίδευση των νοσηλευτών του νοσοκομείου. Επιπλέον, στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου φοιτητές της Ιατρικής της Ανωτάτης Νοσηλευτικής και της Ψυχολογίας πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση δίπλα στο ειδικευμένο προσωπικό και τους επαγγελματίες υγείας.

Όσον αφορά στο επιστημονικό έργο του Νοσοκομείου, οι γιατροί, οι ψυχολόγοι και οι νοσηλευτές παρακολουθούν και συμμετέχουν με ανακοινώσεις σε συνέδρια, καθώς επίσης και σε ημερίδες που οργανώνονται από το νοσοκομείο. Με απώτερο σκοπό τη Διά Βίου Εκπαίδευση διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια στα οποία δίνεται έμφαση στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των επαγγελματιών και στην προώθηση της παροχής θεραπευτικών παρεμβάσεων που είναι βασισμένες στην τεκμηρίωση (evidence-based) σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Το Δρομοκαΐτειο είναι το πρώτο νοσοκομείο, το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα εξειδίκευσης των Νοσηλευτριών στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική και χορήγησε τους πρώτους τίτλους ειδικότητας Ψυχιατρικής Νοσηλεύτριας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο